zondag 30 juli 2017

Rijkdom

We vergeten het wel eens. (Misschien schrijf ik hier in koninklijk meervoud, maar ik heb het ernstige vermoeden dat ik niet de enige ben.) Qua vogelsoortenrijkdom verkeren we hier in een luxe positie. En dat 'hier' mag je ruimer nemen dan ons park, maar ons park geeft ook weinig reden tot klagen. Op mijn laatste rondje kwam ik 12 (14) vogelsoorten tegen. Telt u even mee: wilde eenden, een reiger, een paartje witte kwikstaarten, een jonge waterhoen, eksters, nijlganzen, oeverzwaluwen, gierzwaluwen (en ja die tellen echt mee, want ik zag ze drinkend uit een van de meren), een groep fitissen, een aalscholver, (weer een reiger maar die hadden we al geteld,) kokmeeuwen, en een visdiefje. Daarnaast heb ik ongetwijfeld nog meerkoeten en futen gezien maar die heb deze keer ik niet gefotografeerd dus niet geboekstaafd. En dan heb ik vast nog van alles gemist. Ik kan me wandelingen in verre oorden herinneren waar ik blij was als ik drie of vier verschillende soorten zag.

Maar goed, niet alles levert een aardige foto op. Dus hier onder een selectie.

Kwikstaarten (witte) zie ik vaak, maar over het algemeen zijn ze niet erg gecharmeerd van mijn lens. Daar heb ik mij al eens vaker over beklaagd toen ik, u bij wijze van alternatief voorzag van een kwikstaart op een tak. Minder karakteristiek maar ook leuk. In ieder geval, deze keer lukte het wel.
Witte kwikstaart met ontbijt
Ik doe niet aan filmpjes, maar eigenlijk moet je van zo'n kwikstaart een animated GIFje maken; u weet wel, zo'n bewegende foto. Het wippen van z'n staart máákt zo'n kwikstaart.

Ik heb ook een zwak voor deze jonge waterhoen. Het grootste deel nog in een soort kuikenkleed en daarmee contrasterend de mooie zwart-witte stuit.
jonge waterhoen
Bij de oeverzwaluwmuur is er nog steeds volop activiteit. Er vliegen vogels af en aan, naar ik vermoed om de jongen te voeren. Dat gaat allemaal razend snel, dus lastig voor de fotograaf.
 Oeverzwaluw, bij huisje 164 is met het neusje van een wachtend jong (?) net te zien
Op de foto hier boven zie je een vertrekkende ouder en ik denk een op eten wachtend jong.
De oeverzwaluwen scheren voortdurend over het water op jacht naar insecten
Drinkende of jagende oeverzwaluw
De situatie hierboven is een toevalstreffer. Ik weet niet wat de oeverzwaluw hier doet, drinken of een waterinsectje vangen. Gierzwaluwen heb ik wel vaker zoiets iets zien doen, waarvan ik nu begrijp dat het drinken is. Bij oeverzwaluwen is het nieuw voor mij.

Als ik een fitis zie, is dat eigenlijk altijd in het voorjaar, zingend op een tak. Deze keer waren ze met een groepje aan het foerageren. (Ik ben bij dit soort kleine beweeglijke vogeltjes nooit helemaal zeker of ik ze wel goed determineer. Maar omdat ik fitissen al vaker hier gezien heb, ga ik er maar vanuit dat het dat nu ook weer zijn.)
Een fitis, denk ik

Even een plaatje van een reiger, die mooi staat te wezen.
Blauwe reigers fotografeer ik wel vaker, maar deze zat er weer fotogeniek bij
Ook een aalscholver is geen groot nieuws. Maar ik zie hem (m/v) eigenlijk zelden of nooit in het water van de vijver. Deze keer dus wel.
Aalscholvers en kunnen goed duiken en liggen diep in het water als ze zwemmen
Ook een visdiefje heeft zich wel vaker hier vertoond, maar de laatste keer dat er hier eentje zag is denk ik toch alweer een jaar geleden. Een hernieuwde kennismaking wordt altijd op prijs gesteld.
Een jagend visdiefje.
Ik word altijd vrolijk van zo'n voorbijganger. Het is een prachtig fel, scherp-gesneden vogeltje met een diep zwart petje. Nog eentje, omdat ik het dus zo'n mooi vogeltje vind.
Visdief met bloemetjesbehang


Oh ja, en dan nog eentje in de rubriek bijvangst.
Parkkonijn

Ik ben wel eens selectiever geweest, maar deze keer wilde ik graag laten zien hoeveel je soms in één wandeling ziet. 

Tot een volgende keer, met een ander verhaal.




Geen opmerkingen: