maandag 10 maart 2025

Een prachtige lente (3 jaar later)

Het is alweer 3 jaar geleden dat ik hier wat poste. Dat kwam vooral omdat ik zo'n beetje verteld had wat ik wilde vertellen en laten zien had wat ik kon laten zien (fotograferen). Maar de laatste dagen was het perfect weer voor de vogelfotograaf en kreeg ik ineens weer de kriebels, met onderstaand resultaat. Misschien geen bijzonder nieuws, maar wel aardige plaatjes. En och, misschien wil u ook wel weer eens iets lezen dat niet op de een of andere manier gerelateerd is aan de nieuwe bewoner van het Witte Huis. 

Nog nergens blaadjes maar wel een flinke temperatuur stijging; vogels krijgen dan de kriebels en ze kunnen zich nergens achter verbergen. Als vogel mag je van ons park gebruik maken (graag zelfs) maar je geeft er wel een beetje privacy voor op. Dit is de tijd van de paarvorming en dat is duidelijk te zien. Vogels die je normaal gesproken alleen in groepen ziet, zie je nu met z'n tweeën. De Canadese gans is daar het duidelijkste voorbeeld van.

Koppeltje Canadese ganzen
Enfin, u zou ze ondertussen kunnen kennen. Ze schijnen zeer trouw aan elkaar te zijn. In hun tweede jaar zoeken ze een partner waar ze dan de rest van hun leven bij blijven, en dat kan best lang zijn. De oudste Canadese gans is meer dan 33 jaar. 

Futen maken elkaar wat meer het hof, hoewel ook zij trouw heten te zijn. (Ik twijfel daar dan toch een beetje aan, als je ziet hoeveel moeite ze doen om elkaar over de streep te trekken.) In ieder geval, deze week waren er prachtige te zien.

Baltsende futen
Daar komen ook cadeautjes bij kijken. Blijkbaar kan je sommige futen blij maken met een eikenblad.
Fuut verovert fuut met eikenblad

En ook hard zingen hoort bij de tijd van het jaar. Soms met verrassende resultaten. Ik hoorde een voor mij volkomen onbekend geluid, waar ook mijn app geen chocolade van kon maken. Op zoek naar een bijzondere observatie vond ik deze daders.

Drie gaaien
Gaaien zie je wel vaker in ons park, maar niet drie bij elkaar. Normaal produceren deze (zang)vogels een onwelluidend gekras maar het is bekend dat ze soms ook heel andere geluiden maken. Mijn interpretatie: twee van de vogels hier vormen een koppeltje en de derde probeerde met bijzonder gezang zijn aandacht op hem als begeerlijke partner te vestigen. Of het succesvol was, zullen we nooit weten. Een vraagje aan de vrouwelijke lezers: welk vertoon zou u van partner doen wisselen?

 Er werd nog meer gezongen.

Zingende tjif-tjaf

In het geval van de tjif-tjaf is dat maar goed ook, want als ie z'n naam niet zingt is hij voor mij niet te determineren.

En in de vogelliefde kan het soms ook flink tegen zitten, maar dat is voor de vogelaar niet altijd slecht nieuws. Dat zat zo. In de buurt van de oeverzwaluwmuur meende ik een ijsvogeltje te zien. En ja hoor, op een bepaald moment zag ik een fel blauw stipje.

Een (?) ver ijsvogeltje
In eerdere afleveringen heb ik me al enthousiast getoond over dit vogeltje, dus ik was weer blij. En mijn geluk zou nog groter worden. Daarover zo meer, maar het is in deze foto (linksboven) al een beetje te zien. Al had ik dat bij het maken van de foto niet in de gaten.
Twee ijsvogels

 Uiteindelijk waren er, hiep hoi,  drie ijsvogeltjes.

Drie ijsvogeltjes 
Net als de gaaien waren de ijsvogels hier bezig met paarvorming en zal er eentje waarschijnlijk teleurgesteld worden. Maar mij gaf het wel extra kansen op een aardige foto. Het gedoe speelde zich af bij de oeverzwaluwwand. Blijkbaar overwoog het koppeltje om eens gebruik te maken van een prefabwoning in plaats van te gaan voor zelfbouw.
IJsvogels op huizenjacht
Onder meer woning 16 had hun interesse. We zullen zien of de oeverzwaluwen felgekleurde buren krijgen.

Nog een laatste foto omdat het zo'n mooi vogeltje is.

Meerpark(ijs)vogel

 

En ter afscheid nog een ander mooi vogeltje. Net iets minder spectaculair dan een ijsvogel, maar ik ben ook altijd blij als ik een boomklever zie.

Boomklever

Zo, ik hou het hier weer even bij. Ik hoop dat het u allen goed gaat en misschien tot een volgende keer.

 

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Tjonge Rob, interessante informatie
Dankjewel

Anoniem zei

Ha Rob, alweer leuk om te lezen. Mooie waarnemingen en dito foto's. Leuk dat je er weer op uit trok. Groeten, Jaap

Anoniem zei

Wow Rob, wat mooi om dit weer mee te mogen beleven na al die jaren.. en zoveel bijzonders ineens! Wat je poll betreft: als een moederfuutbootje met een kluitje kuikens tussen mijn veren ronddobberen, terwijl papafuut lekkere hapjes aanreikt- dat lijkt me wel wat..
Maar als een ijsvogeltje komt lonken zou ik zèker voor de bijl gaan. 😊 Ot

Anoniem zei

Wat heerlijk om te lezen en prachtig die ijsvogeltjes vastgelegd! Ik ben niet zo gauw met mannelijk gezang te paaien denk ik 😉😁x Carina

Anoniem zei

Hoi Rob. Wat smullen weer; jouw foto's en commentaren. Dank! En om terug te komen bij jouw vraag aan de vrouwen: voor welk gedrag, gebaar zou jij je partner inruilen? Ik kan me volstrekt niks voorstellen wat een man zou kunnen doen. Dus ik hoop voor de single mannetjes vogels dat dat toch anders uitpakt. Anders is al dat parmantig geofreer, gezang en geshow tevergeefs. Hoe lossen alenige vrouwtjes vogels dat eigenlijk op na dood van een partner?

Anoniem zei

Dit was trouwens van Steffie ; jouw zus' buurvrouw, vriendin, wandelmaat en fan van jouw blog

Rob Hamaker zei

Dank, wie je ook bent. ;-)

Rob Hamaker zei

Hoi Jaap, dank. Het was ook wel een uitgelezen gelegenheid.

Rob Hamaker zei

Dank je. Ik stelde me meer mannen voor die pronken met autos' of spieren. ;-)

Rob Hamaker zei

Ha zusje. Tja ik stelde me zo'n situatie voor waarbij een (mensen) koppel ineens geconfronteerd wordt met een andere man die de vrouw probeert te verleiden, maar met wat dan...?

Rob Hamaker zei

Hoi Steffie, ik weet niet hoe het moet weduwen in de vogelwereld maar ik weet wel dat er veel meer gerommeld wordt dan wij vaak aannemen. Mijn vermoeden is dat voor veel soorten de monogamie ook alleen duurt zolang de partner nog beschikbaar is. Traditioneel staan sommige vogels (bv zwanen) symbool voor trouw, maar bij DNA-onderzoek blijkt dat de werkelijkheid toch wat genuanceerder ligt. Dus afhankelijk van de soort kan het toch wel goed komen voor vogelweduwen.

Kaatje zei

Wauw, wat een geweldige observaties en foto's. Blij dat je het weer deelt. Ben benieuwd wat de ijsvogels gaan doen!! groet, Karin