zaterdag 18 maart 2017

Concurrentiestrijd

Er is eigenlijk weinig reden om romantisch te doen over over het vogelbestaan. De winters zijn koud en voedsel schaars. En als je dat dan toch overleefd hebt, dan moet je meteen aan de bak in de concurrentiestrijd voor het beste nageslacht. Dus moet je zorgen dat je op het juiste moment gekleed bent voor de gelegenheid. Wij vogelkijkers profiteren daarvan mee. Zelfs kraaien lijken wat extra aandacht aan hun uiterlijk te hebben besteed.
Deze zwarte kraai lijkt zijn veren extra te hebben gekamd
En de verentooi van een bescheiden waterhoentje heeft toch veel subtiele details om maar te zwijgen van het felle rood en geel van en om z'n snavel.
Meerkoet op z'n Paasbest
En als het uiterlijk alleen niet voldoende is, dan je kan het ook op geweld laten aankomen.
Territoriale meerkoet die een concurrent verjaagt
Of je doet het een terwijl je het ander niet laat. Onze fraaie maar eenzame nijlgans zocht ruzie met allerlei kleine vogels.
De nijlgans oogt mooi maar ook net zo fel als ie zich gedraagt
De nijlgans werd daarna terecht gewezen door een koppeltje Canadese ganzen die over het algemeen toch tamelijk vredelievend zijn.
De nijlgans wordt even verjaagd door een Canadese
Het is ongetwijfeld mijn romantische blik, maar het lijkt er zo op dat de grote Canadese ganzen zich tot taak hebben gesteld de vrede te bewaren tussen de watervogels als een soort politie.
De waterpolitie
Nadat ze de nijlgans zijn plek gewezen hadden zwommen ze rustig weer terug naar waar ze van kwamen. En het leek echt of ze de wind er onder hadden.

De vink is natuurlijk een heel gewone algemene vogel. Maar in ons park zitten er toch niet zo heel veel, wat je nu goed kan horen. Mezen in allerlei smaken hoor je veel meer dan de typische vinkenslag-zang van de vink. (Ik ben niet heel goed in vogelgeluiden, maar de 'suskewiet' van de vink is zelfs voor mij goed te herkennen.) Maar echt zeldzaam zijn ze ook weer niet hier en toch kreeg ik ze maar niet voor mijn lens. Onderstaande exemplaar staat er ook niet helemaal perfect op, maar een (mijn) kinderhand is gauw gevuld.
Vink van dienst in het zonnetje

En nu maar hopen op mooie voorjaarsdagen met mooie voorjaarsvogels. Tot een volgende keer.


Geen opmerkingen: