donderdag 17 januari 2019

Vals spel 3 (deel 1: Chili)

Het lijkt een slecht begin van het jaar, meteen vals spelen. Maar de meeste lezers weten al wel wat dit inhoud; in plaats van de vogels waar het eigenlijk over zou moeten gaan in deze blog (de vogels in park Meeerland) gaat het over de vogels waar ik het over wil hebben. In dit geval zijn dat de vogels in het zuiden van Zuid-Amerika. We hebben een reis gemaakt die ons in het zuiden van Zuid-Amerika en in Antarctica heeft gebracht. En ik wil deze blog gebruiken om wat vogelobservaties met u te delen.
Nou gaat het om een groot gebied, met heel veel avifauna, waarvan ik maar een fractie gezien heb. En van die fractie heb ik maar weer een deel kunnen fotograferen. En van die foto's komt dan maar weer een selectie hier terecht. Wat ik met deze disclaimer maar wil zeggen, is dat dit een geheel willekeurig samenraapsel is.

Na al het voorgaande heb ik waarschijnlijk nog maar 1 lezer over. Ik hoop dat die hier dan wel veel plezier aan beleefd.

Onze reis was merendeels een cruise. Bij de afvaart werden we uitgeleide gedaan door pelikanen.
Peruaanse pelikaan (Peruvian Pelican)
Die hebben we voor de rest de hele verdere reis niet meer gezien. Echt mooi zijn ze misschien niet, maar het zijn wel heel karakteristieke vogels. Er vlogen er heel wat af en aan om hun maaltje vis bij elkaar te scharrelen.

Een vogel die we wel op allerlei plaatsen in Zuid-Amerika hebben gezien is de Chimango. Een zeer algemene valkachtige.
Chimango (Chimango) met tweede pootje, bijna, verborgen
Wegvliegende chimango
Wat me tijdens de hele reis opviel is dat de meeste vogels weinig schrikachtig zijn t.o.v. mensen, en ook chimango's lieten zich op allerlei plaatsen rustig fotograferen. Het doet vermoeden dat ze van mensen weinig te vrezen hebben. Hoewel zijn Engelse naam anders doet vermoeden, is de kuifcaracara veel minder algemeen. In ieder geval op de plaatsen waar wij kwamen.
Kuifcaracara (common caracara)
(Middelgrote roofvogels worden bij navraag trouwens voortdurend 'caracara' genoemd in Chili; het is volgens mij meer een categorie dan een specifieke soort.)  Dit is wel een imposantere roofvogel om te zien. Deze zat in een natuurpark (Torre del Paine) in Chileens PatagoniĆ«. Daar waren ontzettend veel vogels. Voor mij een van de bijzonderste observaties waren de condors.
Andes condor (Andean Condor)
 Condors zijn aaseters en dus gieren. Maar dat beeld past niet bij deze vogels als ze met hun spanwijdte van meer dan drie meter majesteitelijk boven de bergen zweven. Condors waren trouwens niet eens de grootste vogels die we daar, in dat park, gezien hebben.
Darwins nandoe (Lesser Rhea)
En dan hebben we het natuurlijk over gewicht. Qua spanwijdte kan deze struisvogelachtige zich niet meten met een condor. Maar ter vergelijking, zo'n nandoe kan een dikke 28 kg wegen; een mannetjes condor 15 kg. Kortom, als je het vliegen opgeeft hoef je minder op je lijn te letten. (Dat geldt ook voor mensen, maar dan is het gerelateerd aan de maat van het gemiddelde vliegtuigstoeltje.)

Er waren natuurlijk ook kleine vogels.
Chileense zwaluw (Chilean Swallow)
Misschien niet zo heel bijzonder. Onderstaande musachtige vond ik wel weer heel leuk.
Roodkraaggors (rufous-collared sparrow)
Een zeer bewegelijk vogeltje met een prachtig rood kraagje.

Dit is natuurlijk lang niet alles wat we daar gezien hebben. Er waren ook flamingo's, ibissen zwarthalszwanen, eenden en ganzen. En verder hebben we in Chili nog roodkopgieren en allerlei anders wat ik nu even vergeten ben, gezien.
Roodkopgier (Turkey Vulture)

Ter afsluiting, een plaatje zonder vogel.
Torre del Paine (de kleurverschillen in de meren hangen samen met de mineralen in het water.)
Gezien al het materiaal dat ik nog heb, denk ik nog wel twee afleveringen nodig te hebben. Maar maakt u zich geen zorgen, ik zal tussendoor ook weer verslag gaan doen van ons park.

En nu maar op zoek naar de condor in park Meerland.



1 opmerking:

Unknown zei

Ha Rob, van mij hoef je je niet in te houden hoor met je vsls spel, leuk! Groeten, Jaap