zaterdag 17 maart 2018

Nieuws en wat achtergronden

Deze keer een paar observaties en wat (technische) achtergrond van mijn blog.

Ik vind het altijd leuk als ik weer een nieuwe soort kan melden. En ik heb er weer eentje!
Een sijs
Broedende sijsjes zijn in Nederland zeer zeldzaam. Als wintergast zijn ze veel algemener. Dat zijn exemplaren die vluchten voor de kou in Scandinaviƫ. Volgens het boekje worden die vaak aangetroffen in half-open landschappen en parken in de buurt van mensen. Mijn sijs past keurig in die beschrijving. Ik snap dat je vliegend relatief snel grote afstanden kan overbruggen, maar ik blijf onder indruk van zo'n klein bolletje veren dat even een paar duizend kilometer aflegt omdat ie het te koud vindt worden en dat dan ook weer terugvliegt omdat ie daar z'n partner hoopt te vinden.
Voor een vogeltje dat eigenlijk helemaal niet zo typisch Nederlands is, heeft ie zich toch diep geworteld in de Nederlandse spraak cultuur. Vooral Amsterdammers gebruiken de term sijssieslijmer voor een sukkel of slappeling. Een drijfsijs is een generieke term voor watervogel. (Spreek 'drijfsijs' met een nep Amsterdams accent uit en het bekt zo lekker dat je er meteen in meegaat.) Sijs wordt, in Amsterdam, zelfs als woord voor vogel in het algemeen gebruikt. En 'Op een wagen, vol geladen' zingen meisjes als sijsjes. (Voor iedereen van onder de vijftig of met een niet-Nederlandse achtergrond, dit gaat over een kinderliedje.)

Enfin, ik vind het in ieder geval leuk dat ik u een sijs kon tonen.

Deze witte eend zat zo mooi op een rots, dat ie ook nog wel even in mijn blog mag.
Hybride verwilderde eend
Ik heb al eens een betoog afgestoken over witte kwakers, dus dat bespaar ik u deze keer.

En dan dit. Deze kokmeeuwen zaten samen zeer meeuws te wezen op een straatlantaarn. Ik fotografeerde ze vanwege het aardige plaatje, hoewel ik geen echte meeuwenenthousiast ben.
Twee kokmeeuwen in voorjaarsdracht op een lantaarnpaal
 Maar thuis, achter de computer, viel mij op dat linker meeuw geringd is.
Ring E1Z9 (?) Ik heb wat aan de foto geprutst om de tekst leesbaarder te maken.
Google leidde mij naar de site van Frank Majoor. Daar valt op te maken dat een witte ring, beginnend met een E wijst op een in Nederland geringde meeuw. Het vreemde is alleen dat de cijfer-lettercombinatie die ik meen te lezen, volgens Frank niet is uitgegeven. Ik heb hem hierover gemaild. De ring is op de grens van het leesbare, dus misschien lees ik het niet goed, of misschien is deze code toch wel uitgegeven. Als Frank reageert, leest u zijn reactie hier.

Behalve dat ik dit soort feitjes grappig vind, is dit een mooie gelegenheid om nog een ander verhaal te vertellen. De foto's die u ziet in mijn blog zijn eigenlijk altijd bijgesneden versies van het origineel. Ondanks dat ik een sterke telelens gebruik, zijn de vogels meestal maar een (te) klein deel van het originele plaatje.
Tter vergelijking het complete plaatje. Hier zie je die ring amper...
Bovendien kan ik op die manier de compositie van mijn foto verbeteren. Vind ik zelf, dan. Nadat ik mijn favoriete uitsnede heb bepaald, breng ik de foto terug in resolutie omdat mijn, gratis, blogsite geen heel grote bestanden accepteert, en de blog zo ook beter werkt. Als u op een foto op mijn blog klikt/tikt, dan is de grotere versie die u dan ziet dus vaak nog een gereduceerde versie van het origineel. Voor op een computer/tablet/telefoonscherm is dat meestal goed genoeg. Maar als u een keertje echt de best mogelijke kwaliteit tot uw beschikking wilt hebben, dan mag u mij mailen. Mijn foto's zijn gratis, zolang u er geen geld mee gaat verdienen. (En als u er geld mee gaat verdienen, dan wil ik graag weten hoe u dat doet. ;-) ) Herpublicatie graag met bronvermelding.

Ik ben van plan in de toekomst nog wel eens wat dieper in te gaan op wat technische aspecten van mijn vogelfotografie. Ik krijg daar soms vragen over. Misschien wilt u er ook wel iets over lezen. Als dat zo is, laat dan wat weten, met wat precies uw interesse heeft.

Nog even een mooie gaai om het allemaal af te sluiten.
Fraai gaai

Tot een volgende keer.

Geen opmerkingen: